Nieuws

 
 
28 september 2015

Geweldloze interventies op de kaart gezet

Het Vredesmanifest “Laat de kinderen spelen: Investeer in vrede” is een reactie op het onlangs verschenen Manifest Over Versterking van de Nederlandse Defensie. Op Internationale Vredesdag , 21 september, werd het manifest gepresenteerd in perscentrum Nieuwspoort in Den haag. Op 22 september werd het aangeboden aan de vaste tweede Kamercommissie Buitenlandse Zaken.

Het Vredesmanifest is opgesteld door initiatiefnemers Peace SOS, CPT-NL, EIRENE NL, PBI NL, Non Violent Peaceforce, Vrouwen voor Duurzame Vrede, African Sky, Multicultural Women Peace Network. Medeondertekenaars zijn SVAG, Kerk en Vrede, EVS EcoVrede, Sundjata, Vrouwen voor Vrede en vredesbeweging PAIS.

Het Vredesmanifest onderstreept het belang van het voorkomen van oorlogen en de oplossing daarvan zonder wapens en doen aanbevelingen hiertoe aan de politiek. Het manifest oppert verassende visies op bondgenootschappen, het oplossen van gewapende conflicten en het belang van vredesmissies zonder wapens. Het Vredesmanifest is geen blauwdruk, maar wil een aanzet vormen tot opbouwende maatschappelijk en politieke discussie als het gaat om bereiken van duurzame vrede.

Boeiende verhalen van vredeswerkers uit conflictgebieden illustreerden hoe deze ‘andere aanpak’ in zijn werk gaat. Zo vertelde Mieke van Opheusden over haar werk in Guatamala , Stephanie Buljugic over haar werk in Zuid-Sudan en Sri Lanka voor Nonviolent Peaceforce, Maarten van der Werf van Chistian Peacemaker Teams -NL over het werken in Hebron en  Stephanie Mbanzendore van “Burundian Women for Peace and Development” over het werken  temidden van de dreigende burgeroorlog in Burundi.

De vier vredeswerkers kregen door de burgemeester van Wageningen, Geert van Rumund, de penning “Vredesheld 2015” omgehangen als teken van waardering voor hun organisaties.

Het manifest is op te vragen bij info@cpt-nl.org


Naar het nieuwsoverzicht

  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Noordoost Nederland
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2018 Doopsgezind.nl